søndag, januar 09, 2005

Så begynner 2005

Første post, første måned i 2005. Det ser ut til å være bred enighet om at 2005 har begynt på verst tenkelige måte. BÅDE Kurt Nilsen og Brad Pitt har valgt å separere seg fra deres respektive kvinner... Så synd.

I tillegg skjedde det noe nede i Asia, en flodbølge som rammet alt som var i nærheten av det Indiske hav, unntatt de fleste vestlige. Det viste seg at det ikke døde så mange nordmenn som først antatt, og givergleden avtok. Tilfeldig? Helt sikkert. Når slike katastrofer skjer, ser det ut til at det affekterer samvittigheten blant vestlige, og vi gir og gir til vi spyr. Dette betyr muligens to ting; media gjør en skikkelig god emosjonell jobb i å påvirke massene til å la seg affektere av hendelser man helst burde kunne reflektere over før man velger å handle, men viktigst av alt: Hvis vi føler et dolk i samvittigheten vår, betyr det ikke at vi lever på forferdelig galt vis? Føler vi skam over det vestlige levesett? Over at vi sitter og bader i sjokolade og dataspill, mens mesteparten av befolkningen svetter frem rikdommen vår? Tydeligvis gjør mange det. Samtidig som vi gir penger til bøssebærerne med den ene hånden, holdt vi posen med fyrverkeri i den andre. Hvor er det egentlige sosialdemokratiet? Hvor er solidariteten? Vel, den døde i 90-tallet og gjenoppstod aldri mer.

Men Emilio, hva med oppvåkningen i Seattle? De titusener som demonstrerte mot kapitalmakta, og marsjerte i gatene?

Jeg rølper frem svaret; hah! Er det noen som egentlig kan si hva det handlet om? Er det noen som kan kommentere innholdet i Kyoto avtalen i den lille linken under denne teksten? Vi lever i barbarenes tid, hvor folk ikke ser ut til å bry seg en døyt om å virkelig gå inn for å forstå hva som skjer rundt om i verden. Folk bryr seg bare om seg selv. Og det er sant. Til og med når de bryr seg om andre. Bra at vi har et fåtall med organisasjoner som vet hva de driver med, hvis ikke hadde vi vært fucked.


  • Omkomne etter katastrofen:
    Totalt mistet flere enn 165 000 mennesker livet i naturkastrofen i Asia. Bare i Indonesia er tallet over 113 000, opplyser myndighetene. FN advarer om at tallet kan øke ytterligere i Indonesia.



  • Thailand:
    Arbeidet er nå fokusert på hjemtransport av døde. Ambassaden er forsterket med fem personer utsendt fra UD, to personer fra norsk politi, lege og to personer fra UDI – totalt 37 personer. Pågangen på ambassaden er avtakende, men det er fremdeles mange henvendelser. Ambassaden er derfor fortsatt bemannet 24 timer i døgnet med norsk/thai-talende personell. Nattevaktsordningen videreføres ut uken.


  • Linker:

    Guardian

    BBC

    NorskFolkehjelp

    1 kommentar:

    Anonym sa...

    Hah...