onsdag, september 14, 2005

Bergen drukner!

En dramatisk redningsaksjon, med gråtende barn. Midt på natten. Det var situasjonen i Hatlestad Terrasse kl. 03.00. Bussen var nesten fullastet med familier, da noen la merke til at vår familievenn, og hans datter ikke var i bussen. Den kjørte alikevel.

Men noen politimenn ble igjen, de gikk inn i huset og vekket de to, som sov som stein. Der ble de vekket, og kjørt vekk til hotellet ved flyplassen. Ellers har mange hundre fått kjellerne sine fulle av vann, ikke bar ei Hordaland, men også helt opp til Sogn og Fjordane. Fly har store problem. Mange veier er stengt. En del av bergensbanen er stengt. Slik er det når været viser krefter.

Idag fins det ikke noe landsomfattende oversikt over områder med skredfarer. Det ville vært litt mye å få en oversikt over alle steder, men det burde ikke være å be for mye om en oversikt over boligstrøk. Uten skikkelig kartelegging, er ikke rask beredskap mulig. Det ble den tragiske skjebnen til en kvinne som døde inatt, etter at en del av fjellskrenten raste ned i Hatlestad.

Dette er mer tragisk, og man kan ikke unngå å tenke på hva myndighetene kunne ha gjort for å forbedre dette. Samtidig øker klimgass-utslipper, og vi ser fortsatt ikke noe til den CO2-rensende teknologien alle snakker om.

Og i Hatlestad Terrasse før skredet? Velforeningen har lenge trodd at området var rasfarlig.Bergen kommune satte, midt på 90-tallet, opp et skilt som forteller om fare for ras. Annen sikring ble ikke gjort.

Ingen kommentarer: