torsdag, november 24, 2005

En Dag i Livet (An Unfinished Life)














Regi: Lasse Hallstrõm
Foto: Oliver Stapleton
Manus: Mark Spragg, Virginia Korus Spragg
Genre: Drama
Skuespillere: Morgan Freeman, Robert Redford, Josh lucas, Jennifer Lopez
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Produsent: Leslie Hollerand
Musikk: Christopher Young
Lengde: 1 t. 47 min.
Distribusjon: Columbia TriStar Nordisk
Produksjonsår: 2005

'En Dag i Livet' begynner som en film, og ender som en tragedie. Tragedien er selvfølgelig ikke det som skjer i filmen. Tragedien er Lasse Halströms karriere. en gang ble han sett på som en mesteregissør. Når man ser tilbake på hans karriere, så blir det kun "Mitt Liv Som Hund" som virkelig holder mål. Siderhusreglene var en suksess, men er en kjedelig film. 'Hva er det med Gilbert Grape?' er heller ikke så verst, men ikke så mye å skrike for. I likhet med denne filmen her, er Gilbert-filmen i stor grad preget av starpower, og lite annet.

'En Dag i Livet' er først og fremst en veldig bortkastet film. Manuset beveger seg i nærheten av gode og utfordrende temaer, uten å tørre å gå hele veien inn. I en kort scene lurer J.Lo's datter på om ikke Redford og Freeman er homoseksuelle. Det er de ikke. Dette kunne vært mer en en referanse til Brokeback Mountain og den naturlige homoerotikken som fins i Western-sjangeren.

Filmen mistolker Western-formatet, og tror det er en automatikk i settingen. Bare fordi karakterene er omringet av flott natur, sier ikke publikum wow. Et klipp som varer lengre enn 6 sekunder kunne ha hjulpet. Hallstöm kutter og kutter, han klipper og klipper. Med fotografi i verdensklasse er han alikvel i stand til å ikke la oss nyte farger, lys eller noe som kan minne om stemning. Det virker som om Hallström har sluttet å tro på filmmediet og sluttet å tro på fortelleren i bildet. Han stoler derimot for mye på sine skuesspillere.

Jennifer Lopez, hva skal vi si om hun? Hun har vel aldri gjort en god rolle, hvis du har en, kom med den. Robert Redford og Morgan Freeman spiller i denne filmen Clint Eastwood og Morgan Freeman. Det kan kategoriseres som mislykket når man tenker slike tanker under filmen. Og etterpå. Skuesspilelt sa meg ingenting. Det er helt flatt. Ikke dårlig, men også milevis fra fantastisk. En film som er en så stor del av et marked, må kunne skille seg ut. Det gjør denne filmen altså ikke.

Alt i alt er en 'En Dag i Livet' en film som er nyttesløs på kino. Ved dets altfor simplistiske bruk av bildet, og dets altfor kjappe bruk av kuttet forsvinner også det kinematografiske kruttet, manuset ellers kunne ha bydd på. Det er synd å se en film, når summen blir mindre enn verdien av alle involverte parter.


Sensur: 11 år
Egnethet: Ungdom/voksen
Begrunnelse: Skildringer av oppbankinger gir denne filmen 11-årsgrense

Ingen kommentarer: