tirsdag, november 15, 2005

Viktige regissører Del 1

Fordi? FORDI HER KOMMER EN LISTE OVER DE BESTE FILMENE NOENSINNE IFØLGE EMILIO (del 1):

Caché (Skjult)
Funny Games
Code Inconnu (Ukjent Kode)
Bennys Video
Le Temps du Loup (Ulvetid)


Det sies at det er mye hyggeligere å spille i en Michael Haneke film enn å se de. Det er kanskje uhyggelig, men fy faen for en filmopplevelse det er å se en i en kinosal. Gled dere til Skjult som kommer 31. desember. Hans beste, og en av de beste filmene. Ever.


Breaking The Waves
Dancer In The Dark
Idiotene
Europa


Lars Von Trier er en provoserende, smart filmskaper. Eller var det provoserende smart? Du glemmer ikke filmene hans så lett. Den beste her er Breaking The Waves. Dogville er ikke dum, men ikke en tour de force slik disse andre er. Unngå Epidemic, selv om det er lett å gjøre det.


Ta'm e guilass (Smaken av kirsebær)
Close-Up
Ten


Abbas Kiarostami er som en drøm for filmelskere. Humanistiske gode filmer, fra en iransk filmskaper etter Khomeinis tid.

Ni Nei Pien Chii Tien
The Wayward Cloud (Den lunefulle skyen)


Tsai Ming-Liang er en av vår tids største filmskapere. Dermed basta. Få folk vier seg tid til den fysiske menneskekroppen slike han gjør, og få filmregissører gjør det så bra.

Annie Hall
Manhattan
Deconstructing Harry


Woody Allen er et lite fenomen i seg selv. Han er americana, selv om han selv later til å vøre utenforstående. Han er popkultur, selv om han refererer til høykultur så å si hele tiden. Men mest av alt er han veldig morsom. Og veldig smart. Og det får en ta del i.


Angst essen Seele auf (Ali: Angst eter sjelen)
Die Ehe der Maria Braun (Maria Brauns ekteskap)


Hva er vel en liste over tidenes beste filmer uten Rainer Werner Fassbinder? Ikke en god liste. Mannen ble bare 16 år gammel. Oki, 37. Men han rakk å lage mange av de beste filmene fra post-ww2 tiden. Og flere enn bare disse to. Essensielt.

Ingen kommentarer: